Skrobia występuje w makaronach, kukurydzy, kukurydzy woskowej, ziemniakach, kaszach (np. gryczanej), jęczmieniu jarym, ryżu (białym, brązowym), płatkach owsianych (muesli), mące (także ziemniaczanej), a nawet w niedojrzałych (zielonkawych) bananach. A czym jest oporna skrobia? Co warto zapamiętać? W badaniach naukowych wykazano, iż np. chłodzenie [...]
Mimo artykułów, filmów, rozpisek dietetycznych, gotowych, pełnych opracowań większość ludzi podąża za prostszymi i często błędnymi poradami np. z YouTube, TikToka czy Instagrama. Często komercyjnie oferowane diety są dobre, ale nie sprawdzą się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej, mogłyby znaleźć miejsce na typowej „masie”, gdy dla kogoś celem [...]
Białko w organizmie człowieka pełni szereg ważnych funkcji. Pod kątem procentowym proteiny (inaczej białka) stanowią około 20% masy naszego ciała. Ich odpowiednia zawartość w diecie będzie wpływała na rozwój organizmu, jego wzrost, wytrzymałość pod kątem funkcji i zdrowie. Czy odżywka białkowa to naturalne białko, czy sztuczny produkt? Wszystkie [...]
W XXI wieku nadal wiele osób traktuje wszelkie zamienniki żywności, żywność funkcjonalną, białka serwatkowe, białka kazeinowe, aminokwasy, węglowodany (w żelu, w proszku, batony) i inne, drobne przekąski jak „chemiczne zło”. Jest to po części absurdalne, a trochę żenujące, biorąc pod uwagę, że te same osoby nie mają żadnych hamulców, by sięgać po [...]
[...] Nogal, Barbara Pniewska-Siark, Andrzej Lewiński „Nadmiar soku grejpfrutowego w diecie przyczyną wystąpienia nadciśnienia tętniczego i podejrzenia zespołu pozornego nadmiaru mineralokortykoidów” (Apparent Mineralocorticoid Excess – AME) u 5-letniej dziewczynki z adrenarche praecox” [...]
Od lat 70. XX wieku tłuszcze są demonizowane, przypisuje im się wyniszczenie układu sercowo-naczyniowego, miażdżycę i zawały. Czy jest to polowanie na czarownice, czy może w różnorakich zaleceniach dietetycznych tkwi zianko prawdy? Przede wszystkim niesłychanie ciężko jest wyselekcjonować i obarczyć winą poszczególne składniki diety. Przykładowo [...]
W ostatnich kilku latach niezwykłą popularność zdobyły indywidualne zajęcia z trenerem personalnym, instruktorem. Liczni kulturyści i zawodniczki fitness występują na rozmaitych scenach zwłaszcza po to, aby zdobyć zaufanie i złowić potencjalnego klienta poprzez Facebooka, Instagrama, Tik-toka lub nawet szeptany marketing („napisz do trenera X, ja [...]
Zdrowe odżywianie to jeden z kluczowych elementów zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu w tym dobrej kondycji fizycznej i psychicznej. Niemniej jednak, dla wielu osób zagadnienie komponowania własnej diety może stanowić spore wyzwanie. W niniejszym artykule dowiemy się, jak krok po kroku zaplanować i dobrać dietę od podstaw. Znajdziemy [...]
We współczesnym świecie problemem jest często nadmiar informacji lub celowa dezinformacja. Zdarzają się też osoby wprowadzające w błąd nieświadomie, po prostu piszące tak, jak „im się wydaje” lub bazujące na kiepskiej jakości opracowaniach. Dlatego warto krytycznie przyjrzeć się kilku, często powielanym na siłowniach poradom. Mówi się, że: „Od [...]
[...] (stale podwyższone stężenie insuliny, nieproporcjonalne do obciążenia np. węglowodanami), upośledzony metabolizm glukozy lub cukrzyca typu 2, hipertriglicerydemia (nadmiar trójglicerydów we krwi, często towarzyszy mu wzrost LDL, spadek HDL), otyłość androidalna (tłuszcz wisceralny, czyli ulokowany w tułowiu, wokół narządów [...]
[...] pojawiły się wyniki badania NutriNet-Santé, które są szokujące. Tak, może i wyniki byłyby wstrząsem, gdybyś przespał ostatnie kilkanaście lat. Od zawsze ostrzegałem, iż nadmiar słodzonych napojów, soków 100% lub uzyskiwanych z koncentratu, nie sprzyja zdrowiu. Nie ma znaczenia, czy to sok 100% produkowany przemysłowo czy świeżo wyciśnięty, [...]
[...] a także ograniczają regulację stężenia glukozy we krwi. Kolejnym negatywnym aspektem diet ketogennych jest wysoki poziom zakwaszenia organizmu. Podobnie jak w diecie Dukana, nadmiar kwasów ma negatywny wpływ na zdrowie, przyczyniając się do wielu powikłań. Zakwaszenie organizmu prowadzi również do spowolnienia metabolizmu, poprzez zaburzenie [...]
[...] przypomina dobrowolną kastrację mężczyzny. Wydaje się, iż optymalny poziom tkanki tłuszczowej dla mężczyzny to ok. 10-12%. Nadmierne „docięcie” jest szkodliwe dla zdrowia, nadmiar tkanki tłuszczowej przyczynia się do wystąpienia licznych chorób i problemów zdrowotnych. Referencje: Pardue A1, Trexler ET2,3, Sprod LK1. “Case Study: Unfavorable [...]
Kalkulator BMR Dzięki kalkulatorowi BMR w łatwy sposób obliczysz swoje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, dowiesz się, ile kalorii dziennie powinieneś/powinnaś dostarczać swojemu organizmowi. Dobra dieta to dieta zindywidualizowana. Warto więc poznać optymalną dla nas liczbę kalorii, która jest niezbędna naszemu organizmowi do zapewnienia [...]
[...] tłuszczowej powinny ograniczyć podaż węglowodanów (oraz tłuszczów), zarówno w okresie przed, jak i potreningowym, oraz w dni wolne od treningu. Pokarmy fast food spożywane w nadmiarze powodują nadciśnienie tętnicze (podaż sodu), a przez to niszczą serce, nerki (oraz prawie wszystkie inne narządy), przyczyniają się do wystąpienia cukrzycy [...]
Ludzie wykazują całkiem odmienne podejście do gainerów, czyli odżywek głównie węglowodanowo-białkowych (czasem z domieszką tłuszczów). Jedni ludzie sądzą, że gainery są niepotrzebne, inni, że przydają się tylko ektomorfikom, jeszcze inni sądzą, że są szkodliwe, bo to „chemia” (szkoda, że nie zdają sobie sprawy, iż wszystkie procesy zachodzące w [...]
[...] stronie barykady znajdują się osoby, które przekonują, iż tłuszcze nie tuczą i że “to samo zdrowie”. Tłuszcze, szczególnie te “dobre”, mają właściwości prozdrowotne, ale w nadmiarze też są w stanie utuczyć, wywołać miażdżycę, insulinooporność i wielorakie, inne zaburzenia. W nadmiarze szkodzi nawet woda. Referencje: Małgorzata Jamka i in. „The [...]
[...] większość ludzi nie potrzebuje aż tak wyrafinowanego podejścia. Wystarczy, iż wykluczą z diety produkty budzące wątpliwości, wysoko przetworzone, bogate w kiepskie tłuszcze, nadmiar soli, sacharozę, syrop glukozowo-fruktozowy, mleko itd. To tego nie trzeba ogromnej wiedzy dietetycznej, zwykle wystarczy przeczytać etykiety produktów. Jeśli jakaś [...]
[...] 2 jajka 20 g jogurtu naturalnego 40 g oliwy sól, pieprz garść rukoli 6 g masła klarowanego Przygotowanie: Kurki dokładnie opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody. Ząbek czosnku pokroić na małe kosteczki, mozzarellę pokroić na mniejsze kawałki. Do osobnej miski wbijamy jaja, dodajemy jogurt naturalny, doprawiamy solą oraz [...]
Na początku warto wyjaśnić, iż kryterium czy dany związek ma pochodzenie naturalne, czy syntetyczne, ma drugorzędne znaczenie. W ostatnich kilkudziesięciu latach poznaliśmy setki naturalnych trucizn, niektóre są równie skuteczne, jak opracowana przez człowieka broń masowego rażenia (np. chemiczna). Wspomniany termin jest eufemizmem. Podsumowanie [...]